Za neke fudbalske zvijezde ovo će najvjerovatnije biti posljednji EURO i prilika da se popnu na tron Evrope.

CRISTIANO RONALDO – PORTUGAL

Ronaldo je fudbalska ikona. Njegov ,,vječni rival” Lionel Messi i on pomjerili su granice fudbala i postavili rekorde koji će decenijama biti nedostižni. Na klupskom nivou, Ronaldo je nedodirljiv. Sa kubovima za koje je nastupao ima čak 31 različiti trofej, ukljućujući i 5 trofeja Lige šampiona. Portugal bez Ronalda je nezamisliv. Njegov individualni kvalitet bio je gorivo uz pomoć kog je ,,Seleção” podigao trofej 2016. Kapiten Portugala ostavio je neizbrisiv trag u reprezentaciji, a na predstojećem EP ima priliku da poboljša statistiku u nacionalnom timu koja je već sada impresivna. Sa 39 godina, ovo je najvjerovatnije i posljednje Evropsko prvenstvo na kom ćemo gledati portugalsku legendu.

LUKA MODRIĆ – HRVATSKA

Legenda Real Madrida sinonim je za timskog igrača. Luka Modrić najiskusniji je u redovima Hrvatske, a njegova uloga značajno je doprinjela da se ,,Vatreni” razviju u selekciju vrijednu strahopoštovanja. Ponikao u Dinamu iz Zagreba, 2008. prešao je u Tottenham, a 2012. odlazi u Madrid gdje će uz velike zvijezde poput Ronalda i Benzeme doživjeti veliki uspijeh. Za reprezentaciju je debitovao 01. marta 2006. i nalazi se na 6. mjestu najboljih strijelaca Hrvatske. Igrač je sa najviše nastupa u dresu nacionalog tima. Iako je bez osvojenog trofeja, reprezentacije Hrvatske ostvarila je dva velika uspjeha koji ukazuju na to da ,,Vatreni” uvijek mogu da iznenade i najveće timove: na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji igrali su finale, na prethodnom Mundijalu bili su trećeplasirani, dok su u Ligi nacija prošle godine bili nadomak zlata. Na EURO 2024 dolaze nošeni ovim sjajnim rezultatima, pa će Modrić pokušati da za svoj ,,posljednji ples” u dresu nacionalnog tima priredi još jedno iznenađenje.

OLIVIER GIROUD – FRANCUSKA

Iskusni 37-godišnji fudbaler već je najavio da će ovo biti njegov posljednji EURO. Ikona francuskog fudbala svrstava se u red najvećih velikana. Giroud je za ,,Les Bleus” debitovao 11. novembra 2011. godine i od tada je upisao 133 nastupa, što ga čini drugom fudbalerom po broju nastupa za nacionalni tim. Sa 57 postignutih golova, Olivier je prvi na listi najboljih strijelaca Francuske. Njegova uloga koju je imao tokom prethodnih godina u velikoj mjeri uticala je da Francuska uvijek bude kandidat za zlato. Prvi veliki trofej za Girouda stigao je 2018. godine. U finalu Mundijala Francuska je savladala Hrvatsku 4:2, a Giroud i ekipa podigli su ,,Zlatnu boginju.” Uslijedio je trofej Lige nacija 2020/21, a na SP u Kataru izgubili su u finalu od Argentine. Giroud i Francuska bili su blizu i evropskog zlata 2016. godine. Na EURO 2024 Francuska je među TOP 3 kandidata za trofej, a Olivier sanja oproštaj od reprezentacije sa trona Evrope.

JESUS NAVAS – ŠPANIJA

Fudbaler Seville već je osjetio slast evropskog zlata. Navas je za seniorski tim Španije debitovao 14. novembra 2009. godine i od tada je upisao 53 nastupa. Zanimljivo je da je za Evropskim prvenstvima upisao svega tri nastupa i to na EURO 2012 kada je ,,Furija” osvojila titulu. Navas je tada u posljednjem meču grupne faze, golom u 88. minutu protiv Hrvatske donio pobjedu, pa je Španija sa prvog mjesta otišla u knock-out fazu. 38-godišnji defanzivac dobio je svoje mjesto u reprezentaciji i na predstojećem šampionatu Evrope, a kolika će biti njegova uloga na terenu ostaje da vidimo.

MANUEL NEUER – NJEMAČKA

38-godišnji golman Bayern Municha imaće priliku da čuva mrežu nacionalnog tima na EURO 2024. Neuer je prošao kroz sve uzrasne kategorije Njemačke reprezentacije, a za seniorski tim debitovao je 02. juna 2009. godine. Od tada je upisao 119 nastupa, a na EURO je čuvao mrežu 15 puta. Neuer je sa slekecijom U21 osvojio evropsko zlato, ali još uvijek čeka na prvu titulu evropskog šampiona sa seniorskim timom. 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Njemačka je podigla ,,Zlatnu boginju.” Neuer će, uz Marc-André ter Stegena, biti glavni golman na predstojećem šampionatu Evrope, a najljepši oproštaj od nacionalnog dresa bio bi uz pehar, pred domaćim navijačima.