Olimpijske igre su uveliko u toku, uživamo u različitim sportskim disciplinama, a Pariz i svjet svjedoče brojnim sportskim i životnim pričama.

POVRATAK NAKON 20 GODINA I OLIMPIJSKI DEBI U 58. GODINI

Zeng Zhiying rođena je u Kini 17. jula 1966. godine, a njena sportska priča, u najmanju ruku, intrigantna. Naime, njena majka je bila trener stonog tenisa, pa je tako trenirala do 9. godine, a onda se pridružila elitnoj sportskoj akademiji sa 11 godina. Već sa 12 godina postala je profesionalni igrač i iza sebe je imala osvojeno nacionalno prvenstvo.

Zeng je prvi put ušla u kineski stonoteniski tim kada je imala 16 godina. Međutim, promjena pravila iz 1986. koja je zahtijevala da dvije strane stonoteniskog reketa budu različite boje naškodila je njenoj igri, pošto je voljela da zbunjuje svoje protivnike često mijenjajući strane tokom igre. Tako je jedna od najboljih teniserski svijeta odlučila da prekine profesionalnu karijeru i prihvati poziv Čilea da bude trener.

Nakon pauze od 20 godina, Zeng je ponovo uzela reket u ruke i počela da se takmiči. Tako je osvojila bronzu na Pan-Američkim igrama 2023. i izborila plasman na Olimpijske igre u Parizu, pod zastavom Čilea. U 58. godini života, debitovala je na najvećoj svjetskoj sceni, ali je velika pauza u karijeri ipak ostavila traga pa je Zeng poražena u preliminarnoj rundi.

DISLOCIRAO RAME DOK JE PROSLAVLJAO BRONZU

Osvojiti medalju na Olimpijskim igrama san je svakog profesionalnog sportiste, a do tog cilja ne dolazi se lako. Džudista Adil Osmanov iz Moldavije ponijeće kući dio Ajfelovog tornja i to u bronzanoj medalji.

Ovaj 24-godišnjak je u borbi za bronzu savladao Italijana Manuela Lombarda, a dok je proslavljao svoj trijumf Osmanov je dislocirao rame. Ipak, uspio je da se oporavi dovoljno da bude prisutan na svečanosti i da se nađe na postolju, pored šampiona Hidajata Hejdarova i osvajača srebrne medalje Žoana-Benjamina Gabea.

NA BORILIŠTE U 7. MJESECU TRUDNOĆE

Nada Hafez je egipatska mačevalac sabljama. Njeno treće učešće na Olimpijskim igrama ostaće zabilježeno po jednoj nevjerovatnoj stvari: Hafez je odlučila da želi da se takmiči i učestvuje na OI iako je u 7. mjesecu trudnoće!

Ova 26-godišnjakinja osvojila je zlato u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji sabljama. Hafez je objavila na Instagramu: ,,Ono što se vama čini kao dva igrača na podijumu, zapravo su bila tri! Bila sam to ja, moj protivnik i moja mala beba koja tek treba da dođe u naš svijet.” Ona je istakla da je ponosna i da su njena beba i ona imale dosta izazova, emocionalnih i fizičkih, ali da je ova Olimpijada zaista posebna.

AMPUTIRAO DIO PRSTA DA BI UČESTVOVAO NA OI

Cijena koju su spremni sportisti da plate kako bi obezbjedili plasman na Olimpijske igre uvijek je visoka, ali je jedan australijski hokejaš na travi donio hrabru odluku.

Met Doson odlučio je da amputira dio prsta kako bi mogao da se takmiči u Parizu. On je doživio prelom prsta tokom treninga neposredno pred početak Igara, a oporavak koji je potreban kada je takva povreda u pitanju traje mjesecima. Zato je Doson odlučio da amputira dio prsta kako bi se brže oporavio i, možda po posljednji put, nastupio na velikoj sceni.

,,Bliži sam kraju nego početku karijere i ovo bi mogle da budu moje posljednje Olimpijske igre, pa nisam želio da ih propustim. Ako je dio prsta cijena koju moram da platim, pristajem”, rekao je Doson.

DVA OLIMPIJSKA I JEDAN SVJETSKI REKORD

Igre u Parizu počele su i prije zvaničnog otvaranja 26. jula, pa smo tako svjedočili uzbudljivoj fudbalskoj utakmici između Argentine i Maroka, rukometnim duelima u muškoj i ženskoj konkureniciji, a bilo je itekako zanimljivo i u streličarstvu.

Korejka Lim Si-Hjeon oborila je svjetski rekord u streličarstvu i prva je sportistkinja kojoj je to uspjelo na Olimpijskim igrama u Parizu.Ona je imala učinak od 694 poena od mogućih 720. Poslije 12 rundi za dva poena popravila je prethodni rekord Čejong Kang ostvaren 2019. godine.

Zajedno sa Nam Su-hieon i Jeon Hun-jon, osvojila je zlato i Južna Koreja je postavila novi olimpijski rekord u ženskom ekipnom rangiranju, sa 2046 poena. Sa sunarodnikom Kim Vu-jinom postavila i olimpijski rekord u mješovitom timskom streličarstvu sa 1380 osvojenih bodova.