Nije tajna da se iz godine u godinu klubovi sve češće opredjeljuju za izdvajanje ogromnih suma novca, a glavni razlog je dovođenje novih fudbalera. Kroz dugu fudbalsku istoriju mijenjala su se mnoga pravila, postavljali brojni rekordi i rušile granice. Tako fudbalskim gigantima nije strano ni pomjeranje finansijskih granica, zarad potpisivanja najvećih fudbalskih imena.

U nastavku slijedi pet fudbalera koji su tokom svoje karijere akumulirali najviše novca na transfere.

NEJMAROVI TRANSFERI NA VRHU LISTE

UKUPNA VRIJEDNOST SVIH TRANSFERA U KARIJERI: 400 MILIONA EURA

Iako nije mijenjao mnogo klubova (4), Nejmar ostaje neprikosnoven kada su transferi u pitanju. Brazilac je ponikao u Santosu i za nepune četiri godine njegova vrijednost na tržištu porasla je na 50 miliona eura. Barselona je prepoznala njegov talenat i bila spremna da plati za usluge tada 21-godišnjeg fudbalera. Tako je Nejmar obukao dres katalonskog tima, a Barsla iskeširala 88 miliona eura.

Na novu transfer bombu Nejmara čekalo se sve do avgusta 2017. kada je Brazilac prešao u PSŽ za nevjerovatnih 222 miliona! Ovaj transfer ostaje na vrhu liste najskupljih prelazaka svih vremena i čini se da će biti potrebno pravo malo čudo da se ova cifra pomjeri, jer niko nakon Nejmara nije bio ni blizu ove brojke.

Brazilac je svoju karijeru iz Pariza preselio u Saudijsku Arabiju, gdje je prošlog avgusta potpisao za Al-Hilal. Saudijski tim platio je Parižanima 90 miliona eura, a Nejmar je postavio još jedan rekord: postao je najskuplji transfer u istoriji SPL.

LUKAKU I TURBULENTA TRANSFER KARIJERA

UKUPNA VRIJEDNOST SVIH TRANSFERA U KARIJERI: 369.2 MILIONA EURA

Jedan od fudbalera koji je često bio na pozajmicama, mijenjao i vraćao se u klubove jeste Romelu Lukaku. Ponikao u Anderlektovoj akademiji, za seniore je nastupao svega dvije godine, dok nije zapao za oko Čelsiju. ,,Plavci” su ga 2011. kupili za skromnih 15 miliona eura, ali se Lukaku nije uklapao u planove engleskog tima.

Tako je reprezentativac Belgije išao na pozajmicu u WBA i Everton, da bi ga na kraju ,,Karamele” kupile za 35.3 miliona. Tu je ostao pune tri sezone, pokazao da zaslužuje dres velikog kluba, pa su uslijedila i tri velika transfera:

  • 2017. potpisuje za Mančester Junajted i cifru od 84.7 miliona eura,
  • 2019. odlazi u Inter, a transfer je koštao 74 miliona,
  • 2021. vraća se u Čelsi i postavlja najskuplji transfer u dosadašnjoj karijeri – 113 miliona eura.

Iako je oborio lični rekord, Lukaku je ponovo imao probleme u Čelsiju pa je opet dva puta bio na pozajmici – u Inter i u Milan, da bi krajem avgusta ove godine potpisao za Napoli (30 miliona eura). Zajedno sa svim transferima u karijeri i napalatama od pozajmica, Lukaku je akumulirao nevjerovatnih 369.2 miliona eura.

LISTA BEZ RONALDA NIJE LISTA

UKUPNA VRIJEDNOST SVIH TRANSFERA U KARIJERI: 247 MILIONA EURA

Teško je pronaći neki fudbalski rekord, a da Kristijano Ronaldo ne bude ili ime koje ga je postavilo ili barem u vrhu tog segmenta fudbala. Iako je imao svega četiri plaćena transfera u karijeri, to je bilo dovoljno da Ronalda pozicionira na trećem mjestu kada su u pitanju fudbaleri koji su upisali najveće trasnfere tokom karijere.

Put od Sportingove akademije do lansiranja u evropski fudbal trajao je otprilike šest godina. Ser Aleks Ferguson prepoznao je u mladom Portugalcu nevjerovatan talenat, želju i upornost, pa je Ronaldo iz Lisabona poletio pravo za Mančester Juanjted. ,,Crveni đavoli” platili su Sportingu 19 miliona eura i kupili, ispostaviće se, jednog od najvećih fudbalera svih vremena.

Na ,,Teatru snova” Ronaldo je osvojio sve što se može osvojiti, a u julu 2009. godine uslijedio je transfer koji će pomjeriti granice. Zlatna generacija koju je formirao Real Madrid uključivala je i Ronalda, zato su ,,Los Blankosi” bili spremni da plate 94 miliona! Bila je to cifra za fudbalera koji je obilježlio ne samo bijeli dres i ,,Santijago Bernabeu” nego skoro čitavu deceniju evropskog fudbala.

Kraj u Madridu došao je 2018. godine, kada Ronaldo potpisuje svoj najskuplji transfer od 117 miliona i oblači dres ,,Stare dame.” U Juventusu je ostao do novembra 2022. godine, a onda se ponovo vratio u Mančester. ,,Đavoli” su ga platili samo 17 miliona, a očekivanja navijača i samih čelnika kluba nisu ispunjena. San je bio da se vrati stara slava premijerligaškom gigantu, ali bez uspjeha. Ronaldo je kratko bio bez kluba, a potom je potpisao za Al-Nasr i povukao za sobom mnoštvo fudbalera u novu, neistraženu Saudijsku ligu.

BARSINA ZVIJEZDA NA ČETVRTOJ POZICIJI

UKUPNA VRIJEDNOST SVIH TRANSFERA U KARIJERI: 220 MILIONA EURA

Francuski reprezentativac Osumane Dembele karijeru je započeo u FK Ren, a bilo je potrebno nešto više od godinu dana da ga primjeti Borusija Dortmund i kupi za 35 miliona eura. Pod trenerskom palicom Jirgena Klopa, Dembele i Borusija Dortmund osvojili su Kup Njemačke u sezoni 2016/17, a nakon tog uspjeha talentovani fudbaler preselio se u Španiju.

Barselona je 25. avgusta 2017. godine ozvaničila najskuplji potpis u istoriji kluba. Dembele je obukao dres katalonskog tima, a tadašnjeg predsjednika Bartomeu i čelnike ovaj transfer koštao je 135 miliona eura! Bio je to najskuplji dolazak ikada u klub, a rekord je izjednačio Kutinjo godinu kasnije. Ovoj nevjerovatnoj cifri približio se samo Grizman koji je plaćen 120 miliona na ljeto 2019. godine.

U avgustu prošle godine, cilj PSŽ-a bio je da okupi neke od velikih fudbalskih talenata i da osvoji jedini trofej koji nedostaje na polici tima iz Pariza. Tako se Dembele pridružio Kolo Muaniju, Ramosu i Ugarteu za 50 miliona eura. U domaćem prvenstvu osvojili su sve, a ponovo je nedostižan bio najelitniji pehar. U novom formatu Lige šampiona, Parižani i Dembele se ponovo nadaju, a ovog puta imaju još jednog aduta: Žoao Nevesa koji je na ,,Park Prinčeva” stigao iz Benfike.

ŠAMPION EVROPE NA MJESTU BROJ 5

UKUPNA VRIJEDNOST SVIH TRANSFERA U KARIJERI: 202 MILIONA EURA

Dugo je Alvaro Morata čekao svojih pet minuta. Mijenjao je brojne klubove, bio na pozajmicama, a onda je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj pokazao klasu. Zajedno sa Jamalom, Nikom Vilijamsom i Olmom predvodio je ,,Furiju” do rekordnog četvrtog trofeja.

U Real Madridu je nastupao iz dva navrata, igrao za Čelsi, Atletiko i Juventus, da bi nakon zlata na EURO potpisao za Milan. Kada se zbroje svi njegovi transferi i pozajmice, na Moratu su evropski klubovi potrošili 202 miliona eura:

  • 2014. transfer iz Reala u Juventus – 20 miliona eura,
  • 2016. povrata u Real za 30 miliona,
  • Godinu kasnije potpisuje za Čelsi i transfer vrijedan 66 miliona eura,
  • 2019. odlazi na pozajmicu u Atletiko koja košta 18 miliona, a potom ga klub iz Madrida kupuje za 35 miliona,
  • U Juventus odlazi na pozajmicu 2020. godine, a ona košta ,,Staru damu” 20 miliona eura.
  • Vraća se u Atletiko Madrid 2022. da bi u julu ove godine potpisao za Milan što je ,Rossonere” koštalo 13 miliona eura.