U fokusu evropske javnosti posljednjih nekoliko sedmica našao se Sportingov napadač.

Đokereš je sa 11 golova ove sezone prvi na listi najefikasnijih strijelaca u Evropi pa i ne čudi što se evropski klubovi već nadmeću za zimski prelazni rok u kom je na vrhu liste želja upravo 26-godišnji Viktor. A kako je reprezentativac Švedske započeo karijeru i stigao do teme broj jedan u fudbalskoj javnosti?

POČETAK U ŠVEDSKOJ, PA POZAJMICE I KOVENTRI

Đokereš je svoju karijeru započeo u švedskom fudbalskom klubu IF Brommapojkarna, prvo za mlađe kateorgija, a za seniorski tim debitovao je 2015. Njegovi golovi pomogli su ekipi da se vrati u elitni rang švedskog fudbala i da stigne do polufinala Kupa. Nije trebalo dugo da neki od evropskih timova uoče kvalitet i kreativnost u napadu mladog Đekerša.

Tako je Brajton potpisao 2018. Đekereša za njihov U21 tim, a nakon 31 utakmice za mlađe kategorije, uz skor od 14 golova i 5 asistencija, debitovao je i za seniorsku ekipu Brajtona. Odigrao je svega 8 mečeva za premijerligaški klub, a onda su uslijedile pozajmice: u julu 2019. odlazi u njemački St. Pauli, godinu kasnije u Svonzi, a u januaru 2021. stiže u Koventri. Ekipa sa ,,Riko Arene” odlučila je da otkupi Viktora za 1,2 miliona eura i potpiše ugovor na 3 godine.

Na 116 utakmica za Koventri Đokereš je upisao 43 gola, uz 17 asistencija, a onda je uslijedio transfer tima koji umije da prepozna talenat i potencijal velikih fudbalskih zvijezda.

PRELAZAK U SPORTING, UZ KLAUZULU OD €100 MILIONA

Kristijano Ronaldo, Rafael Leao, Bruno Fernandeš, Rafinja, i najskluplji dolazni transfer u istoriji kluba Manuel Ugarte samo su neki od fudbalera Sportinga koji su u ovom portugalskom klubu doživjeli pravu transformaciju. Da Sporting umije da prepozna potencijalne fudbalske mađioničare govori i sadašnja otkupna klauzula Viktora Đokereša.

Kada je 13. jula 2023. godine Đokereš potpisao petogodišnji ugovor, Sporting je bio spreman da se približi klupskom rekordu za najskuplji dolazni transfer od 24,5 miliona eura. Tako je aktuelni šampion Portugala platio za ovaj transfer 24 miliona eura, ali se i osigurao za budućnost. Otkupna klauzula u Đokereševom ugovoru stoji na 100 miliona eura, što dodatno potvrđuje vjeruju čelnika tima da će mladi Šveđanin biti jedan od najboljih evropskih fudbalera. Uostalom, nekada novac i ne govori pravu istinu, ali statistika Đokereša u dresu Sportinga je zadivljujuća:

  • 58 utakmica
  • 54 gola
  • 18 asistencija

U susret zimskom prelaznom roku, Đokereš je već u vrhu liste želja velikih klubova poput Barselone, Čelsija i Totenhema. Arsenal i Liverpul su već saopštili da je klauzula od 100 miliona eura ,,previše za njih,” ali jedno je sigurno: Đokereša će mnogi željeti u svojim redovima, a na kraju Sporting će biti taj koji će još jednom zaraditi ogroman novac i pokazati Evropi kako se prave vrhunski transfer poslovi.