Mančester Junajted se već dugo muči u Premijer ligi, a pogotovo u evropskim takmičenjima. Loši rezultati, nezadvoljstvo navijača, kao i pojedinih fudbalera u javnosti je očigledno, a juče održani sastanak čelnika kluba sa aktuelnim menadžerom Erikom ten Hagom nije donio ništa novo.

Ten Hag ostaje, a ESPN izvještava da su ser Džim Retklif, Omar Berrada, Den Ešvort i ostali odlučili da daju ten Hagu više vremena da preokrene stvari na ,,Old Trafordu”.

KOŠMARNI POČETAK I TRENUTNA SITUACIJA U REDOVIMA ,,ĐAVOLA”

Erik ten Hag je preuzeo premijerligaškog velikana 2022. godine. Početak sezone 2022/23 bio je neočekivano loš. Prvi meč izgubili su od Brajtona 2:1, a potom je uslijedio i poraz od Brenforda 4:0, pa je Erik tako postao prvi menadžer Mančestera od Džona Čepmena 1921. koji je izgubio prve dvije utakmice na startu nove sezone. Kako je sezona odmicala, tako se igra popravljala pa su na kraju ,,Đavoli” završili na 3. poziciji PL, osvojili EFL kup i bili nadomak trofeja u FA Kupu, ali je Siti bio bolji.

Nakon te, prilično uspješne sezone, uslijedila je noćna mora. Sezona 2023/24 praćena povredama dovela je do toga da je klub završi na 8. mjestu u Premijer ligi sa negativnom gol razlikom, što je bila njihova najgora pozicija od 1989/90! FA Kup su osvojili, ali su u EFL kupu ispali u 4. rundi. Liga šampiona donijela je veliko razočarenje. U grupi sa Bajern Minhenom, Galatasarajem i Kopenhagenom, Junajted je završio posljednji, sa samo jednom pobjedom, 15 primljenih golova i bez nade da ide u Ligu Evrope. Kraj u elitnom takmičenju bio je kulminacija loših epizoda i razočarenja fanova engleskog velikana.

Start ove sezone ne obećava. Štaviše, u stručnoj i laičkoj javnosti se često postavlja pitanje šta je potrebno da se dogodi da bi se napravile promjene u menadžerskoj strukturi? Mančester je na 14. poziciji u Premijer ligi, daleko od vrha i elite na koju je Junajted navikao. Na sedam mečeva upisali su svega dvije pobjede i postigli samo pet golova – uz Kristal Palas i Sauthempton koji su već u zoni ispadanja, to je najmanje postignutih golova u cijeloj ligi! Dva remija na dva meča u Ligi Evrope takođe ne daju vjetar u leđa niti obećavaju da će stvari ići na bolje.

Nakon reprezentativne pauze, Junajted će ugostiti Brentford, a dva dana kasnije ide u goste Murinjovom Fenerbahčeu, na još jedan evropski izazov. Pobjede su imperativ, a pod najvećim pritiskom biće svakako ten Hag i njegov stručni tim.

KO BI BIO POTENCIJALNA ZAMIJENA NA KLUPI?

Rud van Nistelroj, bivši fudbaler Mančester Junajteda i sadašnji pomoćnik ten Haga, pominje se kao potencijalna zamijena ukoliko Holanđanin dobije otkaz. Legendarni bivši fudbaler vratio se na ,,Teatar snova” nakon prilično dobre sezone sa PSV-om 2022/23. Sa ekipom iz Ajnhovena osvojio Superkup i Kup Holandije, a u domaćem prvenstvu bio je drugi. Kolo prije kraja šampionata, van Nistelroj je dao ostavku zbog nedostatka podrške kluba. Vodio je i mlađe selekcije PSV-a i bio u štabu reprezentacije Holandije. Iako nema bogato trenersko iskustvo, za posao glavnog trenera najviše ga preporučuje činjenica da odlično poznaje klub, njegovu istoriju i spreman je da se uhvati u koštac sa velikim izazovima.

Drugo ime koje se često dovodi u vezu sa klupom Junajteda je Tomas Tuhel. Njemački stručnjak bez posla je već neko vrijeme, a posljednji angažman u Bajern Minhenu nije završen slavno. Osim problema u svlačioni i nemogućnosti da se, kako piše ,,Atletik” poveže sa fudbalerima, Tuhel se nije uklopio ni u jednom segmentu. Iako je osvojio titulu Bundeslige 2022/23, pred njegov odlazak u aprilu 2024. bilo je jasno da će biti prekinut 11-godišnji trijumfalni niz, pa su tako Bavarci prošlu sezonu završili na 3. poziciji, iza šampiona Leverkuzena i Štutgarta. Tuhel ima iskustva, ali se postavlja pitanje da li je on čovjek koji može da izvuče Mančester iz velikih problema?

Doskorašnji selektor reprezentacije Engleske, Garet Sautgejt, mogao bi biti zamjena za ten Haga. Jedino klupsko iskustvo koje Sautgejt ima bilo je od 2006. do 2009. u Midlsbrou. Svakako to nije klub koji može da se mjeri sa Junajtedom, a pogotovo ne po ,,apetitima” i ambicijama vezanim za PL i evropska takmičenja. Ipak, iskustvo u reprezentaciji Engleske od 2016. do jula 2024. značajn je faktor i mogao bi da bude odlučujući u izboru njega kao sljedećeg trenera Mančestera. Dva puta zaredom bio je nadomak dugo čekane titule šampiona Evrope (2020, 2024). Kao menadžer, nema ni jedan trofej, ali bi čelnici ,,Crvenih đavola” mogli da rizikuju i angažuju čovjeka koji možda najbolje poznaje situaciju u engleskom fudbalu.