Finansijski magazin Forbs objavio je godišnji izveštaj o 10 najplaćenijih fudbalera na svijetu za 2024. godinu. Među njima su dobro poznata imena iz svijeta fudbala poput Ronalda i Mesija, ali i neki koji su svoje bogatstvo povećali zahvaljujući ogromnim platama u klubu, sponzorskim ugovorima i privatnim biznisima.

DE BRUJNE, MANE, SALAH…

De Brujne je, navodno, u ljetnjem prelaznom roku odbio milionsku ponudu iz Saudijske Arabije kako bi ostao u Sitiju. Iskusnog Belgijanca izgleda ne motiviše novac, iako postoje navodi da Kristijano Ronaldo radi na tome da ga dovede u SPL. Kevin zarađuje $35 miliona u engleskom timu, dok van terena sarađuje sa brojnim brendovima, među kojima je i gigant Nike kao i McDonald’s, a godišnja cifra tih ugovora iznosi $4 miliona. Tako je on na 10. poziciji sa ukupnom zaradom $39 miliona.

Devetu poziciju zauzima jedna od brojnih zvijezda u SPL: Sadio Mane, sa ukupnom zaradom od $52 miliona. Iako je među najbogatijim fudbalerima na svijetu, Mane je poznat po svojoj humanosti i brojnim humanitarnim akcijama koje je organizovao u najvećoj mjeri za pomoć svom rodnom Senegalu. On je 2019. otkrio da donira 70 eura mjesečno svakom stanovniku „veoma siromašnog regiona Senegala“. Ovaj 32-godišnjak je takođe finansirao niz infrastrukturnih projekata, uključujući izgradnju benzinske pumpe i pošte, kao i implementaciju 4G mobilnog pokrivanja.

Mohamed Salah zauzima poziciju broj 8. sa ukupnom zaradom od $53 miliona. ,,Egipatski kralj” takođe ima ponude iz SPL-a, ali očigledno još uvijek želi da ostane u Liverpulu. Njegova zarada u ,,Reds-ima” iznosi $35 miliona, čak $18 miliona zarađuje van terena, kroz saradnju sa velikim svjetskim brendovima. Nekih od njih su Vodafone, Pepsi i Adidas.

Glavni kandidat za ,,Zlatnu loptu” ove godine, Vinisijus Junior, nalazi se na sedmom mjestu najplaćenijih fudbalera. Zvijezda Real Madrida zarađuje $40 miliona u ,,Kraljevskom klubu”, a jedan je od najtraženijih fudbalera za saradnju u Latinskoj Americi. Vini tako ima ugovore sa 11 različitih brendova, uključujući i Sony Play Station, koji mu donose dodatnih $15 miliona, što čini ukupnu cifru od $55 miliona.

Još jedan superstar Guardiolinog tima našao se na ovoj listi. Erling Haland zarađuje ukupno $60 miliona. Za njegov angažman u klubu, Siti izdvaja $46 miliona, dok od različitih sponzorstava i saradnje 24-godišnji Norvežanin zaradi $14 miliona, a sve to ga čini šestitim najbogatijim fudbalerom na svijetu.

5. MJESTO: KILIJAN MBAPE

Mbape je dugo sanjao o Madridu kao svojoj idealnoj destinaciji, a nakon isteka ugovora sa PSŽ-om ovog ljeta, Kilijanov san se i ostvario. Ove sezone odigrao je 13 mečeva, postigao 8 golova i 2 asistencije. Transfermarkt procjenjuje njegovu vrijednost na 180 miliona eura, a 25-godišnji Francuz u skladu sa tim i zarađuje. Njegova ukupna zarada iznosi $90 miliona – na terenu 70 miliona i još $20 miliona od sponzorstava, udjela u klubu Kaen i drugih privatnih angažmana. Kilijan vodi pravnu brobu sa svojim starim klubom, PSŽ-om, za oko 60 miliona neisplaćenih plata, a njegov odlazak osjetio se u cijelom francuskom fudbalu.

4. MJESTO: KARIM BENZEMA

Plata u Al Itihadu Karimu Benzemi iznosi $100 miliona, što je među najvećima u SPL. Bivši osvajač ,,Zlatne lopte” van terena, od različitih sponzorskih ugovora, zarađuje $4 miliona. Benzema tako zauzima 4. poziciju, sa cifrom od $104 miliona za 2024. godinu. 36-godišnjeg fudbalera povrede su prilično ograničile, pa je tako na 21 meč sa Al Itihadom u njegovoj prvoj sezoni u Saudijskoj Arabiji postigao samo devet golova, što je njegov najmanji ukupan broj od sezone 2009/10. Ipak, Benzema se oporavio i ove sezone je na 6 utakmica upisao 7 golova, a vjeruje i da može do titule SPL.

3. MJESTO: NEJMAR

Nakon 366 dana i 53 propuštene utakmice za Al Hilal zbog povrede ukrštenog ligamenta, Nejmar se vratio na teren. Nastupio je u gostovanje Al Ainu, u okviru 3. kola grupne faze AFC Lige šampiona. Iako je tokom svoje karijere imao velikih problema sa povredama, 32-godišnji Brazilac je godinama unazad jedan od najplaćenijih fudbalera na svijetu, a tako je i ove godine. Nejmar je sa cifrom od $110 miliona na trećoj poziciji najplaćenijih fudbalera na svijetu! Na trenu zarađuje $80 miliona, dok od sponzora, među kojima je i sportski brend Puma, zarađuje $30 miliona.

2. MJESTO: LIONEL MESI

Vječita je debata oko toga ko je bolji fudbaler i ko je ostavio veći trag u ovom sportu: Ronaldo ili Mesi. Jedna činjenica se ipak nikada ne dovodi u pitanje, a to je njihova zarada koja godinama unazad stoji na vrhu liste. Osim što je jedan od najpoznatijih (i najuspješnijih) fudbalera na svijetu, Lionel Mesi zaradio je u 2024. godini $135 miliona! Inter Majami postao je njegov novi dom, a u klubu u kojem je jedan od direktora Dejvid Bekam, Mesi zarađuje $60 miliona. Osim toga, sjajni Argentinac može se pohvaliti impresivnim portfoliom partnera sa kojima sarađuje van terena, a neki od njih su Adidas i Apple TV. Od sponzorstava i privatnih firmi koje posjeduje Mesi je zaradio više nego igrajući fudbal: $75 miliona.

1. MJESTO: KRISTIJANO RONALDO

Čovjek koji je pokrenuo čitavu lavinu komenata, sumnji i negodovanja kada je prešao u SPL ponovo je broj jedan kada su u pitanju zarade među fudbalerima. Kristijano Ronaldo je praktično nedostižan, jer sama njegova plata u Al Nasru iznosi skoro koliko ukupna zarada Mesija i Benzeme! Ronaldo dobija vrtoglavih 220 miliona nastupajući za saudijski tim, a nije tajna da ga najjajči svjetski brendovi angažuju kao ambasadora njihovih proizvoda i usluga. Nike, Herbalife, Whoop, lanac hotela, brend parfema i Jutjub platforma samo su neki od dodatnih izvora prihoda koji Ronaldu donose $65 miliona. Tako je 39-godišnji fudbaler ubjedljivo na prvom mjestu, sa nevjerovatnom zaradom od $285 miliona!