Najbolji uslovi za sportiste neophodni su kako bi se ostvarivali vrhunski rezultati. To podrazumijeva uslove u kojima sportisti treneraju, ali i stadione koji su njihov drugi dom. U posljednjih nekoliko godina, izgradnja novih i unapređenje postojećih stadiona širom svijeta postala je jedna od primarnih stvari za klubove, grad u kom nastupaju, ali i samu državu. U nastavku predstavljamo 10 stadiona čija je izgradnja bila najskuplja.

10) STADION TOTENHEMA – $1 MILIJARDA

Stadion Totenhema nalazi se u sjevernom dijelu Londona. ,,White Hart Lane” bio je prvobitni stadion ovog kluba, ali su čelnici Spursa 2007. godine najavili njegovu rekonstrukciju. Ideja bila je da se stadion rekonstrušie do početka 2012/13 sezone, ali je zbog brojnih izmjena i revizija plana datum za početak radova odlagan nekoliko puta. Radovi su počeli tek 2016. godine, a stadion je i zvanično otvoren 3. aprila 2019. godine. Osim sjajne akustike i predivnog izgleda, stadion je opremljen brojnim sadržajima: svlačionice, medicinski centri, restorani, hidroterapijski bazeni, prostori za zagrijavanje, salon za igrače prije utakmice, kao i saloni za njihove porodice. Takođe, posjetioci mogu uživati u preko 60 različitih barova i kioska za hranu, a stadion Spursa poznat je i po prvoj mikropivari na svijetu na stadionu, koja može da proizvede milion pinti piva godišnje i isporuči do 10.000 pinta u minuti.

9) LEVI’S STADION – $1.3 MILIJARDE

Dom ragbi tima San Francisco 49ers-a nalazi se u Kaliforniji i kapaciteta je 68,500 gledalaca. Primarna ideja grada San Franciska bila je da oni izgrade stadion na koji su petostruki NFL šampioni godinama čekali i da ujedno apliciraju za Olimpijske igre 2016 .godine. Zbog finanijskih izazova ovaj plan ostao je samo na ideji, a 49ers-i su dobili novu mogućnost: da naprave novi stadion u Santa Klari koja je na 64 km udaljenosti od San Franciska. Izgradnja je počela u parilu 2012. godine, a stadion je zvanično otvoren 17. jula 2014. Kao objekat za višestruku upotrebu, stadion se može konfigurisati za specijalne turneje uključujući koncerte, motokros događaje, konferencije u zatvorenom i na otvorenom. Stadion je takođe dizajniran da ispuni zahtijeve FIFA, što će mu omogućiti da bude domaćin međunarodnih prijateljskih utakmica i velikih turnira kao što je FIFA Svjetsko prvenstvo. Na ovom stadionu održan je Super Bowl 50, a 08. februara 2026. održaće se Super Bowl 60.

8) AT&T STADION – $1.3 MILIJARDE

Još jedan stadion iz SAD-a našao se na listi najskupljih, a u pitanju je dom Dallas Cowboys-a u Arlingtonu (Teksas). Procjenjeno je da je njegova izgradnja koštala 1.3 milijarde, a prvobitne procjene bile su da će za njegovu izgradnju biti potrebno oko $650 miliona. Da bi pomogli Cowboys-ima u plaćanju troškova za izgradnju novog stadiona, glasači Arlingtona su odobrili povećanje gradskog poreza na promet za 0,5%, poreza na korišćenje hotela za 2% i poreza na iznajmljivanje automobila za 5% . Grad Arlington je tako obezbedio preko 325 miliona dolara koje je dao NLF timu. Izgradnja je počela u septembru 2005. godine, a stadion je bio spreman za upotrebu 27. maja 2009. Stadion je izgradila kompanija ,,Hellas Construction” koja je razvila poseban ,,SoftTop Convertible Turf” sistem koji ima 26 izmenljivih panela koji omogućavaju stadionu da ugosti različite događaje: koncerti, trke motociklista, koledž fudbal, košarkaške i fudbalske utakmice.

7) WEMBLEY STADION– $1.5 MILIJARDI

Jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu nalazi se u Londonu. Njegova izgradnja počela je 30. septembra 2002. godine i trajala je do marta 2007. Australijska firma ,,Multiplex” bila je glavni izvođač radova, a napravili su jedan od najprepoznatljivijih stadiona na svijetu. Dizajniran od strane ,,Populous and Foster and Partners”, stadion je krunisan sa 134 metra visokim lukom koji estetski služi kao orijentir u Londonu, a koji podržava preko 75% cjelokupnog opterećenja krova. Kapacitet stadiona je 90,000 gledalaca, ali se ova brojka mijenja u zavisnoti od događaja. Tako je za potrebe UEFA mečeva (Liga šampiona, Evropskp prvenstvo) kapacitet od 86 do 87 hiljada, dok je za muzičke koncetre 75 do 90 hiljada sjedećih i 25 hiljada stojećih mjesta. VIP loža je rezervisana za 166 gledalaca, a spisak značajnih događaja koji su se odvijali na ovom stadionu se sastoji od najvećih fudbalskih utakmica, ragbija, boksa, američkog fudbala i muzičkih koncerata najvećih svjetskih zvijezda.

6) MERCEDES-BENZ STADION$1.6 MILIJARDI

U maju 2010. godine, više američkih medija je objavilo da su Atlanta Falcons-i zainteresovani da zamijene ,,Georgia Dome” sa novim stadionom. Čelnici tima iz Atlante su 18. juna 2013. predstavili idejno rešenje za novi stadion, sa predloženim kapacitetom od 70.000 gledalaca, 7.500 klupskih mesta i 180 luksuznih apartmana. Do početka izgradnje čekalo se skoro godinu dana, a stadion je završen 26. avgusta 2017. godine. Njegova izgradnja koštala je 1.6 milijardi što ga čini jednim od najskupljih u Americi, ali i na svijetu. Ovo velelepno arhitektonsko zdanje bilo je domaćin Super Bowl-a 2019, a 2026. na ovom stadionu pratićemo mečeve Mundijala.

5) METLIFE STADION$1.7 MILIJARDI

Izgradnja sadiona u Nju Džerziju počela je u novembru 1972. godine i završena je 4 godine kasnije. Stadion je bio u funkciji punih 34 godine, sve do 03. januara 2010. godine kada je odigrana posljednja utakmica pred njegovo rušenje koje je označilo novu eru. Radovi na rušenju koštali su više od 10 miliona dolara, a trajali su oko sedam mjeseci. Proces izgradnje trajao je 2,5 godine, a rezultat je najveći stadion NFL-a (u pogledu sjedišnih kapaciteta) i istovremeno najskupljim stadionom na svijetu tada (2010. godina). Ugovor o projektovanju i izgradnji stadiona uključivao je izgradnju tehnološki naprednog stadiona na otvorenom, sa sedištima za 82.500 gledalaca, uključujući 217 luksuznih loža. Stadion je dom za dva kultna ragbi tima New York Giants i New York Jets. Takođe, brojni koncerti i kulturna dešavanja se održavaju na ovom staionu, a 2014. godine održan je najveći sportski spektakl u Americi: Super Bowl XLVIII. Ovaj stadion biće u fokusu 2026. godine, jer će se na njemu održati finale Svjetskog prvenstva u fudbalu.

4) NACIONALNI STADION – $1.87 MILIJARDE

Nacionalni stadion u Singapuru predstavlja arhitektonsko remek djelo i jedan je od najljepših stadiona na svijetu. Osim što svojim izgledom impresionira, ovaj stadion 4. je na listi najskupljih na svijetu. Izgradnja ovog stadiona koštala je više od 1,8 milijardi i trajala je 4 godine (septembar 2010 – jun 2014). Stadion je napravljen za potrebe održavanja Igara jugoistočne Azije 2015. godine i dom je nacionalnog fudbalskog tima Singapura. Objekat sa 55.000 sjedišta je centralni dio Singapurskog sportskog centra, oblasti za sport i rekreaciju koja takođe uključuje obližnji Singapurski zatvoreni stadion i druge sportske objekte. Jedna od najvećih kupolastih struktura na svijetu ima dizajn sa prirodnom ventilacijom, krov na uvlačenje i ima konfiguracije za fudbal, ragbi, atletiku i kriket. Krov je napravljen od izolovanog metala koji odbija sunčevu svjetlost. U julu 2019. godine, stadion je bio domaćin Internacionalnog kupa u fudbalu, a meč između Mančeter Junajteda i Intera pratilo je 52,897 gledalaca, što je rekordan broj posjetilaca na ovom stadionu, na jednoj fudbalskoj utakmici.

3) ALLEGIANT STADION – $1.9 MILIJARDI

U Las Vegasu treći najskuplji stadion na svijetu – Allegiant koji je dom Las Vegas Raiders-a. U javnosti je prepoznat po nadimku ,,Zvijezda smrti” zbog svog specifičnog izgleda koji podsjeća na svemirsku stanicu iz franšize ,,Ratovi zvijezda” koja je bila sposobna da uništi planete. Raiders-i su novi stadion željeli praktično od 1980-ih, a 28. aprila 2016. godine, vlasnik Majk Dejvis je rekao da želi da preseli tim u Las Vegas i obećao je 500 miliona dolara za izgradnju novog stadiona. Tako je izgradnja počela godinu dana kasnije, u novembru. Zvanično je otvoren 31. jula 2020. godine, ali je zbog pandemije COVID-19 u početku bila ograničena posjećenost. Njegova izgradnja koštala je skoro 2 milijarde dolara!

2) YANKEE STADION – $2.3 MILIJARDE

Jedan od najpoznatijih stadiona na sivjetu dom je bejzbol tima NY Yankees kao i fudbalskog kluba Njujork. Stadion je otvoren u aprilu 2009. godine i zamjenio je originalni stadion Yankees-a koji je radio od 1923. do 2008. godine. Prostire se na 24 hektara i novi Yankee stadion replicira elemente dizajna originalnog stadiona, uključujući njegov eksterijer i zaštitni znak. Ima šesti najveći kapacitet sjedećih mjesta među 30 stadiona najjačoj bejzbol ligi u Americi. U zavisnosti od toga koji tip sporta se igra, stadion mijenja kapacitet pa je tako za bejzbol ukupno 50,960 mjesta, za američki fudbal 49,653, dok je kapacitet za fudbal 54,251 mjesto. Ovo je drugi najskuplji stadion na svijetu, a koštao je 2.3 milijarde dolara! Stadion ima 68 luksuznih apartmana, Yankee muzej sa potpisanom loptom Babe Ruth-a, kao i brojne restorane, kafiće i ostale zanimljive sadržaje.

1) SOFI STADION – $6 MILIJARDI

Najskuplji stadion na svijetu nalazi se u Los Anđelesu, a koštao je nevjerovatnih 6 milijardi dolara! SoFi stadion izrađen je za 4 godine – od novembra 2016. do septembra 2020. godine. Stadion je dizajnirao ,,HKS” i sastoji se od samog stadiona, pješačkog trga i mjesta za izvođenje događaja, a prima 70.240 gledalaca za većinu događaja, sa mogućnošću proširenja za 30.000 mjesta za veće događaje. U sklopu stadiona nalazi se i muzički i pozorišni prostor, poznat kao Youtube teatar koji ima kapacitet od 6.000 mjesta. Na SoFI stadionu su održani brojni sportski događaji, uključujući i dva Super Bowl-a, a 2026. ugostiće najbolje fudbalske slekcije, dok će se Ljetnje Olimpijske igre 2028. godine održati na ovom zadivljujućem stadionu.