Fudbal je sport koji je pokorio cijelu planetu i već dugo se na meridijanima širom svijeta prave impresivne fešte, navijačke koreografije i rituali koji su sastavni dio vatrenih ljubitelja ovog sporta i njihovih klubova.

NAVIJANJE U KINI

Fudbal u Kini izaziva izuzetnu pažnju javnosti, a mnogi klubovi imaju svoje vatrene pristalice. Za razliku od Evrope, u ovim navijačkim grupama nije nemoguće vidjeti veći broj žene i djece pa navijači u Kini nisi tipična evropska ,,ultra” grupa. Tako se navijači fudbalskog kluba Beijing Guoan smatraju za najglasnije u kineskoj Super ligi, a upečatljiva zelena boja kluba kao i njihovih zastava i ostalih vizuelnih efekata daje specifičan ambijent koji svakako može da parira bilo kom klubu u Evropi.

ORLOV LET – BENFICA

Orao je maskota portugalskog kluba S.L. Benfica, a trenutno na stadionu borave dva: Gloriosa i Vitória. Prije svake utakmice ovog tima na domaćem stadionu ,,Estádio da Luz,” orao leti oko stadiona i, u velikoj većini slučajeva, na kraju sleti na vrh klupskog grba bez simbola orla, upotpunjujući ga. Orao nosi crvene i bijele trake, što i jesu boje kluba.

BALONI I WEST HAM

Jedna od najdužih fudbalskih tradicija povezuje se sa West Ham Unitedom. Naime, ovaj klub za svoju himnu ima pjesmu ,,I’m Forever Blowing Bubbles” koja je u engleskoj zaživjela 1920-ih godina. Himna prije meča praćena je stvarnim duvanjem mjehurića, a posebno je emotivno bilo posljednje izvođenje 10. maja 2016. kada je West Ham odigrao posljednju utakmicu na ,,Boleyn Ground” stadionu. Na utakmici protiv Middlesbrough-a 1999. godine, 23.680 navijača West Ham-a postavilo je svjetski rekord po broju ljudi koji su istovremeno duvali mjehuriće.

YOU’LL NEVER WALK ALONE

Vjerovatno najpoznatija himna navijača je ona koju pjevaju fanovi Liverpool-a. Originalno iz mjuzikla Rodgers & Hammerstein ,,Carousel” iz 1945. godine, pjesma ,,You’ll Never Walk Alone”’ usvojena je kao himna kluba 1963. kada je kao singl, ova pjesma bila na vrhu britanske top liste. Prije svake utakmice na ,,Anfieldu” navijači podižu svoje crveno-bijele šalove i pjevaju himnu.

ŽUTI ZID

Ne postoji ljubitelj fudbala koji nije impresioniran koreografijama navijača njemačkog tima Borussia Dortmund. Bilo da se radi o domaćem prvenstvu, Ligi šampiona ili kupu, ,,Yellow Wall” podiže fudbalsko navijanje na najveći nivo. Navijači Dortmunda smješteni su na južnoj tribini ,,Signal Iduna Parka” (bivšeg ,,Westfalenstadiona”), a to ujedno i najveća stojeća tribina u Evropi, kapaciteta 25.000 gledalaca. Borussia i njeni navijači imaju reputaciju najglasnijih u Evropi, a sigurno su u vrhu navijača sa najljepšim koreografijama na svijetu.

THE POZNAŃ

Jedna od najprepoznatljivijih koreografija navijača nosi ime ,,The Poznań.” Koriste je navijači širom svijeta, ali se najviše povezuje sa navijačima fudbalskih klubova Lech Poznań i Manchester City. Ovaj vid navijanja najčešće se koristi kada navijači žele da iskažu svoje nezadovoljstvo sa menadžmentom kluba.