,,Lavovi” su ponovo na okupu! Evropsko prvenstvo u januaru izabranici Vlada Šole završili su na 3. mjestu, a pobjeda nad Srbijom u posljednjem meču grupne faze omogućila je našim najboljim rukometašima lakšeg protivnika za baraž koji predstoji. Protivnik ,,Lavova” za plasman na Svjetsko prvenstvo je selekcija Italije.

ITALIJA KAO NEPOZNANICA

Crna Gora i Italija odmjerili su snage samo jednom do sada, i to davne 2010. godine. Bilo je to u januaru, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2011 ai, uprkos pobjedi nad Italijom (28:26), Crna Gora nije izborila play-off zbog poraza od Grčke. Sada, 14 godina kasnije, ,,Lavovi” imaju novu snagu, a motiv neće izostati.

,,LAVOVI” SU FAVORITI

Uloga favorita je na strani izabranika Vlada Šole. Italija je samo jednom (1997) bila učesnik Svjetskog prvenstva, a takmičenje je završila u grupi. Na Evropskom prvenstvu učestvovali su takođe samo jedan put (1998), a prvenstvo su završili na isti način – u grupi. Od stvaranja reprezentacije 2006. godine, ,,Lavovi” su propustili dva Svjetska prvenstva (2009. i 2011. godine), a onda su 2013. u Španiji nastupili prvi put. Uslijedila je pauza i period kada selekcija nije uspijevala da se plasira na planetarnu smortu, a onda su ,,Lavovi,” nošeni sjajnom energijom i fantastičnom timskom igrom, izborili plasman na SP 2023.

U Poljskoj, grupa A je bila izazovna. Sa favoritom grupe, selekcijom Španije, naši najbolji rukometaši igrali su na startu takmičenja. Iako je ,,Furija” slavila, ,,Lavovi” su pokazali odličnu igru, borbenost i želju koja ih je kasnije i dovela do trijumfa nad Iranom i Čileom, pa su sa 2. pozicije izborili plasman u glavnu rundu. Pobjeda nad Slovenijom bila je fantastična, ali nedovoljna da se izbori nešto više, nešto o čemu Crna Gora dugo sanja.

Photo: © IHF

Uzevši u obzir Svjetsko prvenstvo prošle godine, kao i sve pokazano na prethodnom Evropskom, i ne čudi što se izabranicima Vlada Šole pripisuje velika uloga favorita. Ipak, treba biti oprezan i sa maksimalnom koncentracijom, posvećenošću i borbenošću ući u meč. Ni ne sumnjamo da će to biti slučaj.

ŠTA KAŽU ,,LAVOVI” I SELEKTOR?