Bliži se početak najveće sportske smotre na svijetu! Sa 329 različitih događaja, Pariz će biti svjetska pozornica na kojoj ćemo gledati kako najbolji pojedinci i timovi obaraju rekorde i ispisuju istoriju. Ipak, prije samog početka OI neophodno je da se podsjetimo zanimljivih trenutaka i interesantnih podataka koji su obilježili bogatu istoriju Igara, ali i onih koji će u gradu svjetlosti obilježiti 33. Ljetnje OI.

DIO PARIZA U MEDALJAMA

Osim što su svojim izgledom medalje dizajnirane tako da osikavaju istinski olimpijski duh, medalje koje osvajači u Parizu budu zagrizli imaju i nešto posebno u njima. Naime, svaka medalja će u svom središnjem dijelu sadržati gvožđe koje je nekada bilo dio Ajfelovog tornja. Osim toga, druga strana medalja inspirisana je nastajanjem OI i spajanjem tradicionalog i modernog. U prvom planu je predstavljena boginja pobjede Nika, u pozadini je stadion ,, Panatinaiko”, a dva poznata simbola krase medalje: Akropolj i Ajfelov toranj.

NAJMLAĐI OSVAJAČI MEDALJA

Dankinja Inge Sorensen najmlađa je atletičarka koja je osvojila olimpijsku medalju u individualnom sportu. Sorensenova je osvojila bronzu u disciplini 200 metara prsno na OI u Berlinu 1936. kada je imala 12 godina i 24 dana. Najmlađi osvajač medalje u muškoj konkurenciji je njen sunarodnik Nils Skoglund koji je osvojio srebro u skakanju u vodu na OI u Antverpenu 1920. godine. Imao je 14 godina i 11 dana.

DVA ARGENTINCA ISPISALA ISTORIJU

Anhel di Marija i Lionel Mesi prvi su fudbaleri, nakon 84 godine, koji su sa svojim nacionalnim timom osvojili zlato na Olimpijskim igrama (2008. godine) i Svjetsko prvenstvo u fudbalu (2022. godine). Posljednji put ovakav uspjeh napravila su četiri Italijana: Pjetro Rava, Ugo Lokateli, Serhio Bertoni i Afredo Foni. Oni su zagrizli olimpijsko zlato 1936, a dvije godine kasnije se popeli na tron svijeta.

15 MILIONA POSJETILACA

Osim što će se u Parizu naći najveće sportske zvijezde u 32 sporta, glavni grad Francuske očekuje i veliki broj posjetilaca u toku trajanja Olimpijskih igara. Organizatori procjenjuju da će Pariz u periodu od 26. jula do 11. avgusta posjetiti skoro 15 miliona ljudi!

TEHNOLOŠKE INOVACIJE

Očekuje se da će tehnologije kao što su VR (virtuelna stvarnost) i AR (proširena stvarnost) omogućiti gledaocima širom svijeta da iskuse igre kao da su tamo, dajući im mogućnost da prate događaje uživo iz različitih uglova. Aplikacije i digitalne platforme će biti razvijene tako da poboljšaju korisničko iskustvo, omogućavajući fanovima da pristupe informacijama o takmičenjima u realnom vremenu, uključujući rezultate, rasporede i biografije sportista.

TEHNOLOŠKE INOVACIJE

Maskote igara u Parizu biće dvojac pod nazivom Friž. Napravljene su po uzoru na crvene „frigijske” kape koje su se nosile tokom Francuske revolucije 1789. godine, kada je zbačena monarhija i uspostavljena prva francuska republika. Paraolimpijski Friž ima protezu za trčanje i postaće prva maskota sa vidljivim invaliditetom.

Moto Friža: Sami idemo brže, ali zajedno idemo dalje.