Košarkaška reprezentacija Crne Gore ima istorijsku šansu. Plasman na Olimpijske igre, po prvi put u istoriji muške selekcije, bio bi podvig vrijedan medalje. Izabranici Boška Radovića otputovaće u Rigu gdje ih čeka izuzetno jak tuirnir. Pobjednik može biti samo jedan, a onaj ko bude slavio obezbjediće vizu za Pariz.

KAKO SU CRVENI IGRALI DO SADA?

Foto: FIBA

Nakon 13. mjesta na EuroBasketu 2022. godine, crnogorska košarkaška reprezentacija izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. U Grupi D na Filipinima čekali su ih Litvanija, Egipat i Meksiko, a ,,Crveni” su prošli u drugu fazu takmičenja samo sa porazom od Litvanije (71:91). U dugoj rundi ukrstili smo se sa selekcijom SAD-a i Grčke. Prvi meč protiv petostrukih svjetskih šampiona završen je porazom, ali su ,,Crveni” oduševili igrom i borbom na parketu. Treća četvrtina presudila je da SAD očekivano odnese pobjedu, a predvođeni Vučevićem i Dubljevićem u drugom meču savladali su Grčku. Završili su na 3. poziciji, a u konačnom poretku ,,Crveni” su bili na 11. mjestu u svijetu! Bio je to najbolji rezultat ikada, na velikim takmičenjima.

Zahvaljujući dobrim partijama na Mundijalu, pred Vučevićem i ekipom je novi, možda i najveći izazov. Riga će biti domaćin kvalifikacionog turnira, a protivnici su izuzetno spremni. Za plasman na Olimpijske igre nema kalkulacija: samo jedan ide dalje, a svi vjerujemo da je to upravo Crna Gora.

PROTIVNICI U RIGI

Foto: FIBA

Na kvalifikacionom turniru domaćin će biti Letonija, a Crna Gora će igrati u Grupi B sa Brazilom i Kamerunom. Grupna je faza je samo početak, jer će ,,Crveni” ukrstiti koplja sa Grupom A u kojoj su domaćin, Gruzija i Filipini.

,,Crveni” startuju protiv Brazila 02. jula od 15:30h, a dan kasnije u istom terminu čeka ih susret sa Kamerunom. Jedna pobjeda se mora upisati, jer samo dvije selekcije prolaze u polufinale. U zavisnosti od toga na kojoj poziciji završe, izabranici Boška Radovića saznaće i protivnike. Pobjednik iz naše grupe igraće sa drugoplasiranim iz Grupe A (Letonija, Filipini ili Gruzija), a ukoliko Crna Gora bude na poziciji broj 2, onda će u polufinalu igrati sa prvoplasiranom selekcijom. Pobjeda će biti neophodna i u polufinalu, kako bi ,,Crveni” potencijalno napali vizu za Pariz. U finalu koje je na programu 07. jula pobjednik će obezbjediti plasman na Olimpijske igre. Dakle: minimum jedna pobjeda u grupi i dvije izazovne utakmice u kojima Crna Gora mora slaviti kako bi se naši košarkaši našli na najvećoj sportskoj smotri.

KAKO TEKU PRIPREME?

Foto: FIBA

Već krajem maja, kada je selektor Radović objavio širi spisak, bilo je jasno da će ,,Crveni” biti oslabljeni u odnosu na Svjetsko prvenstvo. U rosteru ovog puta neće biti kapitena Bojana Dubljevića, Nemanje Radovića, Nikole Ivanovića, Vladimira Mihailovića i Marka Todorovića, dok su sa šireg spiska nedavno otpali Fedor Žugić i Jovan Kljajić. Turnir u Rigi preskočiti i naturalizovani Amerikanac Džona Radebou, kao i povrijeđeni Zoran Nikolić.

Košarkaši su imali desetak dana priprema, a trenutno se vrše posljednje provjere na prijateljskim utakmicama na Akropolis kupu u Atini. Sinoć su ,,Crveni” upisali poraz od Grčke 86:57, a danas će igrati sa selekcijom Bahama.

ŠTA KAŽU CRVENI?