Dvorana u Herningu je zdanje u kojem su mnoge selekcije ispisale istoriju, uključujući i naše ,,Lavice.”

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva za Crnu Goru i tim koji je ojačan novim, mladim snagama podvig je o kakvom se sanjalo. Cilj je ispunjen, a posebno raduje i činjenica da će ,,Lavice” učestvovati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre 2024. godine.

Pred izabranicama Bojane Popović veliki je izazov. Danska je rukometna velesila, igra pred domaćom publikom i, posle aktuelnih šampionki Norveške, kandidat su da pokore svijet. Neće biti lako u hramu rukometa, ali su takvi mečevi ono za šta se sportisti bore: važni dueli na koje će oči cijelog svijeta biti fokusirane.

Ovo je prilika da se uživa u rukometu, da naše ,,Lavice” nađu svoj ritam i zaplešu na parketu u Herningu. Danska jeste sinonim za snagu, ali naša selekcija je pokazala da itekako može da se nosi sa svakim.

U nastavku se prisjećamo najvažnijih duela, momenata kada smo, kao autsajderi, rušili Dansku u krucijalnim trenucima i ono najvažnije: kada smo vjerovali.

PRVI SUSRET SA DANKINJAMA 2010.

Upravo u Herningu, u istoj ovoj dvorani, prije tačno 13 godina, naša selekcija prvi put je ukrstila koplja sa Danskom. Na Evropskom prvenstvu 2010. godine, izabranice tadašnjeg selektora Dragana Adžića zakoračile su na put ka istoriji. Iz Grupe A sa dvije pobjede ,,Lavice” su se preselile u glavnu rundu gdje je ih čekao crème de la crème evropskog rukometa. Prvo je savladana Španija, a onda je uslijedio poraz od Rumunije. Za kraj, čekao nas je domaćin.

Pred 11,461 navijača Danska je srušena, a sadašnja selektorka predvodila je ,,Lavice” do velikog trijumfa. Iako to nije bio dovoljno da se prođe glavna runda, jedan takav podvig ostao je zapisan u istoriji crnogorskog rukometa.

SVJETSKO U BEOGRADU 2013.

Srbija je bila domaćin Svjetskog prvenstva prije 10 godina. Naš put na tom takmičenju počeo je u grupi A gdje smo ostvarili skor od četiri pobjede i jednog poraza. Predvođene Katarinom Bulatović, Radmilom Petrović, Marijom Jovanović, Jovankom Radičević, Majdom Mehmedović i Milenom Raičević srušena je Južna Koreja, Kongo, Dominikanska Republika i Holandija. Samo je Francuska bila bolja, za gol (17:16) u Pioniru.

U knock-out fazi, protivnik poznat i zastrašujuće jak: Danska. Odužile su se izabranice Jana Pytlicka, uz dosta muke, za onaj poraz iz 2010. Imale su ,,Lavice” rezultat na poluvremenu (11:12), ali je do kraja slavila Danska (22:21) i poslala Crnu Goru na 11. mjesto.

Jelena Despotović i Đurđina Malović bile su tada dio rostera, osjetile ritam velikih takmičenja, a iskustvo iz dosadašnjih mečeva i atmosfere sa selekcijom Danske, zasigurno će sada biti od velike koriti za naše golgeterke.

OD DANSKE DO BRONZE 2022.

Put do evropske bronze 2022. nije bio ni malo lak. U još jedno takmičenje ušli smo kao autsajderi, kao neko ko može proći grupu, ali ne i dalje.

Grupu A u Podgorici završili smo kao ubjedljivi lideri, sa maksimalnim učinkom. Već na putu za Skoplje znalo se da ova generacija itekako ima šta da pokaže. U glavnoj fazi dva poraza i velika pobjeda nad Rumunijom, zbog koje su ,,Lavice” izborile plasman u elitu evropskog rukometa.

Protivnik u polufinalu onaj stari. U areni ,,Stožice” pred 3.600 navijača, Danska je ipak pokaza zašto su kandidat za zlato. Na poluvremenu je bilo 4 gola prednosti za Fris, Hansen, Jørgensen i ekipu, pa su do kraja kontrolisale utakmicu i slavile 27:23. Naše ,,Lavice” otišle su u borbu za bronzu, pokazale kako ,,autsajderi” znaju da ugrzu i pala je Francuska nakon produžetaka (27:25).

U međusobnom skoru, prednost je na strani Dankinja. Na 10 mečeva upisali su šest pobjeda, dok je Crna Gora slavila četiri puta. Trijumfi nad tako velikom selekcijom trebaju da nam posluže kao nauk da pobjeda dolazi na krilima čvrste odbrane i pametnih odluka u napadu.

Herning je hram rukometa, a naše ,,Lavice” zaslužuju da igraju u njemu. Uspjeh ove generacije, bez obzira na učinak u četvrtfinalu protiv Danske, temelj je na kom će se graditi budući i, sigurni smo, još veći uspjesi.

VJERUJ U LAVICE, ZAJEDNO SMO JAČI!