Iz Geteborga do danskog Herninga, gdje nas čeka ispunjenje cilja, ,,Lavice” mogu stići relativno brzo, iako nas do četvrtfinala SP i Pariza 2024. dijeli svega 300 kilometara i protivnici koji jesu za poštovanje, ali ne i nesavladivi.

Pred veliko takmičenje bilo je jasno da se grupa realtivno lako može proći, a prve dvije utakmice su to i pokazale. Uslijedila je borba za prvo mjesto u grupi, a prekokret i trijumf za pamćenje nad selekcijom Mađarske ostaće zapisan kao ,,štivo” iz kog će mnoge velesile rukometa imati šta da nauče o odbrani, borbenosti, motivaciji…

U Geteborg ,,Lavice” stižu na krilima velikih pobjeda i u sjajnoj atmosferi koju će, kako je najavila, upotpuniti i Đina Jauković. Sa tribina će, uz navijače u Geteborgu, ali i nas pored malih ekrana, biti osmi igrač u glavnoj rundi Svjetkog prvenstva.

PRVI PROTIVNIK U GLAVNOJ RUNDI: HRVATSKA

,,Lavice” će na startu druge faze izmjeriti snage sa dobro poznatim rivalom.

Za razliku od naše reprezentacije, Hrvatska je imala problema na startu prvenstva. Remi sa Senegalom (22:22) nikako ne može biti zadovoljavajući rezultat za selektora Ivicu Obrvana. Ipak, već u drugom meču popularne ,,Kraljice šoka” vratile su se na pravi put i izborile ubjedljivu pobejdu nad Kinom (39:13). Za kraj ih je čekao i najveći izazov: Švedska je pokazala zašto je lider grupe A, ali i kandidat za medalju, pa je lako došla do trijumfa 22:17.

Sjajne partije u grupi moraju da se zaborave, jer pred nama stoji novi rival, novi zadatak: Hrvatska.

Nakon najvećeg uspijeha Hrvatske na SP (četvrtfinale 2011. godine), uslijedio je katastrofalan niz gdje selekcija 4 puta zaredom nije uspijevala da izbori plasman na Svjetskom, a posljednje su završile u glavnoj rundi, zaustavljene od Španije i Austrije. Moraće ,,Kraljice šoka” mnogo više od onog u grupi, možda da pruže i istorijsku partiju i zaista ,,šokiraju” našu selekciju kako bi stigli do bodova koji su im prijeko potrebni za četvrtfinale.

Međusobni skor nije na strani izaranica Bojane Popović, ali nije bio mnogo puta do sada pa su ,,Lavice” znale kako i gdje da ugrizu. Na šest zvaničnih mečeva, naša selekcija slavila je samo dva puta. Šta nam to govori? Da se u meč mora ući hladne glave, sa odbranom koja se neće pomjeriti milimetar Katarini Ježić, Dejani Milosavljević, mladoj Tini Barišič i ostalima.

PREKO SENEGALA DO ČETVRTFINALA I PARIZA

Ukoliko trijumf protiv Hrvatske izostane, naše najbolje rukometašice imaće pred sobom test koji će morati da polože.

Senegal je preko Kine u posljednjoj utakmici izborio plasman u glavnu rundu. Iako su, uz Kamerun, praktično austajderi Grupe I, protivnik su koji zavrijeđuje maksimalnu posvećenost. Uzevši u obzir da su igrali sa selekcijom Hrvatske neriješeno (22:22), sigurno je da ,,Lavice” ništa neće prepustiti slučaju.

Sa Senegalom je naša selekcija odmjerila snage samo na jednoj zvaničnoj utakmici i to na SP u Japanu 2019. godine. Slavile su tada izabranice Per Johanssona 29:24, a nema razloga da tako ne bude i u Geteborgu.

Zahvaljujući bronzanoj medalji na EHF Euro 2022, Crna Gora je praktično, siguran učesnik olimpijskih kvalifikacionih turnira. Selekcije koje zauzmu od 2. do 7. mjesta na Svjetskom prvenstvu izboriće plasman na kvalifikacione turnire, a ta ljestvica će se spuštati ukoliko na tim pozicijama budu reprezentacije koje su sigurni učesnici Igara kao što su Francuska – domaćin ili Norveška – šampion Evrope. Zato Svjetsko prvenstvo ima veliki ulog za našu reprezentaciju, jer bi plasman među 7 najboljih donio i bolju poziciju pred žrijeb za tri kvalifikaciona turnira, na kojima će se u aprilu naredne godine, 12 selekcija boriti za preostalih 6 mjesta za Olimpijske igre.

Zato, da bi se izbjegle eventualne kalkulacije i problemi, Crna Gora sa Senegalom mora da ponovi odbranu kao sa Mađarskom tokom cijelog meča, ali i staloženost i realizaciju u napadu iz drugog poluvremena.

RUKOMETNA ,,POSLASTICA” I VELIKI IZAZOV ZA KRAJ: ŠVEDSKA

Jedna od zemalja koja je uvijek kandidat za medalju.

Iako nikada nije osvojila medalju na Svjetskom prvenstvu, selekcija Švedske uvijek se kotira visoko i nezaobilazni su kandidat za, minimum, bronzu. Nije to bez razloga. Predvođene Ninom Koppang, Jasminom Roberts, pivotkinjom Linn Blohm i Nathalie Hagmann, ekipa su koja može da parira svakoj selekciji. Ipak, nije ni Švedska bez mane…

Znaju ,,Lavice” odlično kako se igra rukomet u Skandinaviji. Padala je pred našom odbranom i jedna velika Norveška, i to više puta! Naravno, sa timom koji je bio svjetskog ranga, ali vjerujemo da i trenutni roster Bojane Popović može da parira i igra rame uz rame sa izabranicama Tomasa Axnera. Na kraju krajeva, ima Švedska čega da se plaši i to ne samo onim što su ,,Lavice” pokazale na ovom prvenstvu, već i u decembru prošle godine kada su zagrizle evropsku bronzu.

U međusobnom skoru ,,Lavice” su slavile na četiri meča, jednom su izborile remi, a dva puta bile poražene. Posljednji meč sa Švedskom odigran je 2020. godine na Evropskom prvenstvu gdje je naša selekcija izašla kao pobjednik (31:25).

Od te 2020. godine neke ,,Lavice” koje su bile stubovi igre nisu na terenu. Sada nova generacija, jednako borbenih i hrabrih djevojaka, traži svoju šansu, svojih pet minuta. Jedno je sigurno: i gledaoci, a pogotovo one, trebaju da uživaju na parketu, da igraju srcem i pruže svoj maksimum.

ČETVRTFINALE JE BLIZU, KARTA ZA PARIZ JE U DŽEPU – NAVIJAJ ZA,,LAVICE”, ZAJEDNO SMO JAČI!