Cristiano Ronaldo je 5. februara proslavio 39. rođedan, ali ga ta brojka ne ograničava. Portugalac u dresu Al-Nassra pomjera granice, obara rekorde i, čini se, nema namjeru da stane.

Ime koje je obilježilo i obilježava moderni fudbal često govori o svom načinu života, treninzima i ishrani, a mi smo izdvojili nekoliko stvari koje utiču na to da Ronaldo i dalje bude u vrhu svjetske fudbalske elite, uprkos svojim godinama.

KAKO IZGLEDAJU RONALDOVI TRENINZI?

U zavisnosti od toga da li trenira na fudbalskom terenu ili u teretani, Ronaldo ima različit set vježbi i ciljeva koji želi da postigne tokom treninga. Ipak, jedna stvar vezuje trening na terenu sa teretanom, a to je zagrijavanje.

„Na treningu radimo nekoliko krugova na terenu, istezanje i vježbe kardio zagrijavanja“, objašnjava Ronaldo. „Potrudite se da radite nešto slično u na vašem treningu, čak i ako je to trčanje u teretani ili zagrijavanje na traci za trčanje ili biciklu.”

Kada je u teretani, Ronaldov glavni trening je podjeljen između kardiovaskularnih treninga i dizanja tegova. Ronaldo savjetuje da je neophodna raznovrsnost i kombinovanje različitih vrsta treninga, a osim što stvari budu interesantne, važno je osigurati da su sva područja tela ciljana i da vježbe poboljšavaju snagu i izdržljivost.

Na fudbalskom terenu fokus je na vježbama visokog intenziteta koje odražavaju situacije na mečevima.

„Radimo mnogo sprinterskih vježbi na treningu i one se mogu ugraditi u vaš trening bilo da ste u teretani ili na otvorenom. Pokušajte da dodate to u svakom treningu.”

Međutim, treninzi nisu ograničeni na određeno mjesto i vrijieme pa tako 39-godišnji fudbaler savjetuje da radite trbušnjake u svojoj spavaćoj sobi kada se probudite ujutru ili preij nego što odete u krevet. Ako uđete u rutinu, to će vam olakšati jer će vam to postati navika.

RONALDOVA ISHRANA I SAVJETI

Nije iznenađenje što Ronaldo svoju ishranu shvata veoma ozbiljno.

„Dobar trening mora biti kombinovan sa dobrom ishranom“, navodi on. „Jedem hranu sa visokim sadržajem proteina, sa puno ugljenih hidrata od cijelog zrna, voća i povrća i izbjegavam slatku hranu.”

Portugalski reprezentativac ima ličnog nutricionistu koji je radio sa njim još od njegovih dana u Real Madridu, a jede šest malih obroka dnevno – ili jedan na svaka tri do četiri sata.

Posebno voli ribu, najviše sabljarku, brancina i oradu, a njegovo omiljeno jelo je bacalhau a braz koje se sastoji od bakalara, luka, tanko isječenog krompira i kajgane. Takođe, jede puno voća i nemasnih proteina. U restoranima Ronaldo kaže da često naručuje biftek i salatu. Nikada ne konzumira zamrznutu hranu, sve što jede je svježe.

Za doručak Ronaldo najčešće jede sir, šunku i nemasni jogurt, kao i tost od avokada, uz puno svježeg voća.

„Jedite redovno. Ako redovno trenirate, važno je da održavate visok nivo energije da biste podstakli svoje tijelo za bolje performanse. Ponekad jedem do šest manjih obroka dnevno da bih bio siguran da imam dovoljno energije da svaku sesiju izvedem na vrhunskom nivou.“

Hidratacija je takođe od vitalnog značaja. Voda za piće je izuzetno važna, ali jedna od krucijalnih stvari koja omogućava da se tijelo održi na vrhunskom nivou jeste izbjegavanje alkohola i gaziranih pića.

KOJE JOŠ TAJNE ZA USPJEH IMA RONALDO?

1. DISCIPLINA

Mentalna snaga se ne smije zaboraviti, jer se i ona trenira.

Naučite da trenirate svoj um i tijelo. Mentalna snaga je jednako važna kao i fizička snaga i pomoći će vam da postignete svoje ciljeve. Budite disciplinovani. Ključno je da budete motivisani i da se držite svoje rutine. Za mene nema mjesta za opuštanje, tako da moram da budem strog i disciplinovan.“

2. PET ,,DREMKI” DNEVNO

Nešto jedinstveno u Ronaldovom režimu života je to što on ne spava tradicionalnih osam sati dnevno. Umjesto toga, on spava pet puta po 90 minuta dnevno. Mnogi stučnjaci savjetuju i govore kako je ,,mit o 8 sati sna” potpuno neosnovan i da je, pogotovo za profesionalne sportiste, bolje da spavaju pet puta dnevno od po 90 minuta.

3. HLADNA I TOPLA TERAPIJA

Kao i mnogi sportisti, Ronaldo je neko ko svoje periode oporavka shvata veoma ozbiljno, a dio toga je i krioterapija ili terapija hladnom temperaturom. Ovo može biti u obliku upotrebe kriokomora, gdje se temperaturama upravlja na veoma niskom nivou ili u ledenim kupatilima. Pored ove terapije, on često koristi i toplotnu terapiju – bilo da je to provođenje vremena u sauni ili korišćenje alata za toplotnu masažu.