Veliki izazov čeka naše najbolje rukometašice na 26. Svjetskom prvenstvu koje će se održazi u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj od 29. novembra do 17. decembra.

REKAPITULACIJA

Naša reprezentacija zabilježila je svoje prvo učešće na svjetskoj smotri u Brazilu 2011. godine. Bilo je to prvenstvo sa dosta pehova, izgubljenih lopti i greški, ali je bilo i velika lekcija iz koje su ,,Lavice” naučile mnogo. Stigla je 2012. godina koja je u svakom smisla bila u znaku izabranica Dragana Adžića: srebro na Olimpijadi, pa zlato u Beogradu na Evropskom prvenstvu.

Činilo se da će i naredno Svjetsko prvenstvo biti u bojama Crne Gore, ali su ,,Lavice” završile na 11. mjestu.

Na Svjetskom prvenstvu održanom u Danskoj 2015. godine, naše najbolje rukometašice počele su da popravljaju utisak na najvećoj rukometnoj smotri. Zauzele su tada ,,Lavice” 8. poziciju, sa pet pobjeda na devet mečeva, u Njemačkoj dvije godine kasnije uslijedilo je veliko 6. mjesto, da bi se u Japanu 2019. godine ,,Lavice” izborile za 5. mjesto na svijetu, što je i najbolje ostvareni rezultat ženske rukometne reprezentacije Crne Gore na prvenstvima svijeta.

Posljednje SP u Španiji 2021. nije završeno u najboljem svjetlu. Činilo se da je naša selekcija mogla više i bolje, ali treba imati na umu da nije bilo velikih asova poput Majde Mehmedović i Milene Knežević, kao i da je to bilo prvo veliko takmičenje za nove, mlade ,,Lavice.”

EVROPSKA BRONZA KAO UVERTIRA ZA SVJETSKO

U novembru prošle godine stigla je dugo čekana medalja sa velikog takmičenja. Bronza sa Evropskog prvenstva bila je kruna dugogodišnjeg napornog rada, ali i prekretnica u ženskom crnogorskom rukometu.

Predstojeće Svjetsko prvenstvo ,,Lavice” dočekuju u sjajnoj atmosferi. Iako na parketu nećemo gledati Jovanku Radičević, Milenu Raičević, Emu Alivodić i Đinu Jauković, naše najbolje rukometašice pokušaće da preslikaju energiju od prošle godine i da sa sobom ponesu gromoglasno navijanje iz ,,Morače” koje će, zasigurno, biti jednako glasno i sada, ispred malih ekrana.

Ono što posebno raduje, jeste činjenica da je Crna Gora praktično siguran učesnik kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, zahvaljujući upravo bronzanoj medalji sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva.

Ipak, predstojeće Svjetsko prvenstvo ima veliki ulog za našu reprezentaciju, jer bi plasman među sedam najboljih donio i bolju poziciju pred žrijeb za tri kvalifikaciona turnira na kojima će se, u aprilu naredne godine, 12 selekcija boriti za preostalih šest mjesta za Olimpijske igre.

Lavice su pred put za Švedsku odradile posljednje pripreme u Hrvatskoj. Izabranice Bojane Popović bile su ubjedljive protiv selekcije Konga, ali su od domaćina ,,Kroacija Kupa” poražene.

Kako navodi selektorka Bojana Popović, pripreme su pružile uvid u to koliko djevojke mogu:

,,Imale smo dvije odlične provjere u Hrvatskoj protiv dva potpuno različita protivnika. Najvažnije je da su sve djevojke ostale zdrave i da u kompletnom sastavu putujemo na Svjetsko prvenstvo. Vidjele smo dosta korisnih stvari i sada imamo realniju sliku šta možemo da očekujemo na Svjetskom prvenstvu.”

ŠTA KAŽU ,,LAVICE” PRED POČETAK SVJETSKOG PRVENSTVA

Marina Rajčić, golmanka i kapitenka ženske rukometne reprezentacije Crne Gore

Od Lavica se na Svjetskom prvenstvu može očekivati borba, kao što je to bio slučaj na svim prethodnim velikim takmičenjima, a ekipa je iako u izmijenjenom sastavu, spremna da pruži maksimum na terenu i pokaže šta zna.

Bobana Klikovac, pivot ženske rukometne reprezentacije Crne Gore

Sjajan je osjećaj i radujem se što sam ponovo sa ovim djevojkama. Imamo dobru energiju i čast mi je što imam priliku da branim boje svoje države. Tu sam da pružim dobre partije kao što je to slučaj u klubu i dam doprinos dobrim izdanjima i rezultatima reprezentacije.

Želimo da opravdamo dobar rezultat koji je ostvaren na posljednjem Evropskom prvenstvu, ali i svih prethodnih godina tokom kojih je Crna Gora igrala značajnu ulogu na najvećoj sceni.

Svaki protivnik ima određeni kvalitet, a Mađarska je na papiru glavni konkurent u grupi. Ne smijemo, međutim, da potcijenimo ni preostala dva rivala. Kamerun je trenutno u fokusu, to je atipičan protivnik, ne igraju evropski rukomet, tako da ćemo morati dobro da se pripremimo. Uz ozbiljan i maksimalan pristup, možemo da ispunimo cilj.

Matea Pletikosić, srednji bek ženske rukometne reprezentacije Crne Gore

Ekipa će biti izmijenjena, ali tu smo da se borimo za ovaj grb i igramo kao tim. Moramo da damo sve od sebe kao i na Evropskom prvenstvu, a najvažnije je da šampionat otvorimo na pravi način.

Kamerun je prvi protivnik, a nemamo mnogo iskustva u duelima protiv takvih timova. Moramo se dobro pripremiti i dati sve od sebe. Prvi cilj je da prođemo grupu, a bilo bi odlično ako bi to ostvarile sa maksimalnim učinkom.

Itana Grbić i ja smo i ranije imale veliku odgovornost, sada moramo da preuzmemo još veći teret. Moramo dati sve od sebe i da budemo liderke ove ekipe.

Tatjana Brnović, pivot ženske rukometne reprezentacije Crne Gore

Još jedno veliko takmičenje je pred nama. Novi izazov sa podmlađenom ekipom u kojoj ima novih igračica. Kao i uvijek trudićemo se da opravdamo ono što nas krasi, a to je pristup i mogu da obećam da ćemo se boriti u svakom meču, od prvog do posljednjeg minuta.